Η σκολίωση που δημιουργείται, οι υπερτροφίες, τα οστεόφυτα, οι στενώσεις αλλά και η αστάθεια οδηγούν σε πίεση και ερεθισμό του νευρικού ιστού που δημιουργούν το κύριο ενόχλημα, τον πόνο (οσφυαλγία, ισχιαλγία) που είναι και το κύριο ενόχλημα, για το οποίο ο ασθενής επισκέπτεται γιατρό. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση τόσο περισσότερα και σοβαρότερα είναι τα ενοχλήματα. Αρκετές φορές προσέρχονται στο ιατρείο ασθενείς με παρέσεις ή και παραλύσεις των κάτω άκρων.
Η εκφυλιστική σκολίωση και τα συνεπακόλουθα της αντιμετωπίζεται αρχικά όπως όλες οι παθήσεις της ΣΣ, συντηρητικά. Φυσιοθεραπεία, ασκήσεις, φάρμακα, τοπικές εγχύσεις και σε περιόδους έντονου πόνου ίσως ειδική ζώνη οσφύος μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι βέβαια για θεραπεία της εκφυλιστικής σκολίωσης αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση της αστάθειας που δημιουργεί και τον αρχικό πόνο.
Επειδή τα αίτια του πόνου είναι μηχανικά η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει πάντα ικανοποιητικά αποτελέσματα, αρκετά συχνά ο ίδιος ο ασθενής λόγω της αλλαγής στη ποιότητα ζωής του αναγκάζεται να προχωρήσει σε χειρουργική αντιμετώπιση.
Τα αποτελέσματα του χειρουργείου είναι αρκετά καλά φτάνει να γίνει η σωστή επέμβαση στον σωστό ασθενή από το σωστό για γιατρό. Η ποικιλία των επεμβάσεων είναι μεγάλη γι’ αυτό ο γιατρός πρέπει να είναι ειδικός και έμπειρος για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της επέμβασης.