Το κεφάλαιο αυτό το γνωρίζουν και αφορά κυρίως τους ειδικούς γιατρούς που ασχολούνται σοβαρά, με την παραμόρφωση αυτή. Το αναφέρουμε απλώς για να γίνει αντιληπτό πόσα πράγ-ματα θα πρέπει απαραίτητα να λάβει υπόψη ο γιατρός πριν δώσει τις οδηγίες στο παιδί και στους γονείς.
Οι προγνωστικοί παράγοντες επιδείνωσης είναι τα ευρήματα στο σώμα του παιδιού κατά την εξέταση, τα ακτινολογικά ευρήματα, το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό και ορισμένες αιματολογικές εξετάσεις σε σπάνιες περιπτώσεις. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να καθορί - σουμε το είδος, τον τύπο, την αιτιοπαθογένεια αν είναι δυνατόν κάθε μορφής σκολίωσης κλπ.
Το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό όπως είδαμε έχει σημασία για να ελέγξουμε την κλη - ρονομικότητα και σε ποιο βαθμό. Στην κλινική εξέταση αναζητούμε όλες τις πιθανές ασυμμε - τρίες και το μέγεθος, τον ύβο ή τους ύβους, τη μορφή, την κλίση της λεκάνης, τη μορφή του θώρακα, την πιθανή κύφωση ή την υποκύφωση κλπ.
Στην ακτινολογική εικόνα βλέπουμε και καθορίζουμε τη σκολιωτική καμπύλη, ορίζουμε τους στρατηγικούς σπονδύλους των καμπυλών, το βαθμό της στροφικής παραμόρφωσης, την ύπαρξη ή μη συγγενών ανωμαλιών, την ύπαρξη σφηνοειδών σπονδύλων και δίσκων, την οστική ωρίμανση, την κλίση της λεκάνης, τις ασυμμετρίες των ώμων. Προσοχή στις ψηλές θωρακικές καμπύλες που πολλές φορές διαφεύγουν κλπ.
Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη είναι το φύλο, η χρονολογική και η βιολογική ηλικία, η ηλικία εμφάνισης της περιόδου, η ελαστικότητα των αρθρώσεων και της ΣΣ κλπ.
Ίσως η εξέταση του DNA να μας δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά. Είναι όμως πολύ νωρίς αλλά τα αποτελέσμα είναι ενθαρρυντικά.